Uvoľnenie menovej politiky v Japonsku spôsobilo pád jenu

02.11.2014 Celý región

Tokio 2. novembra (TASR) - Prekvapivé uvoľnenie menovej politiky v Japonsku spôsobilo pád jenu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Kurz dolára voči japonskej mene počas piatka (31.10.) dočasne vyskočil až o 1,8 % na 111,18 JPY/USD, čo bolo najviac za takmer 7 rokov.

Japonská centrálna banka (Bank of Japan, BoJ) rozhodla, že zvýši svoj program nákupu cenných papierov o 30 biliónov JPY (214 miliárd eur) a predĺži dobu držania dlhopisov až na 10 rokov. Banka plánuje ročne rozšíriť svoju menovú bázu o 80 biliónov JPY.

BoJ chce týmto spôsobom podporiť ekonomiku a rast cien, ktorý je slabší, než predpokladala. Vláda spoločne s centrálnou bankou sa rozhodli, že dostanú ekonomiku z dlhodobej deflácie, ktorá ju sužuje. BoJ chce do roku 2015 zvýšiť medziročné tempo rastu spotrebiteľských cien na 2 %.

Experti však pochybujú o tom, či bude ďalšie uvoľnenie menovej politiky účinné. "Ani doterajšie nákupy cenných papierov nemali želaný účinok. Rozhodnutie centrálnej banky bolo skôr zúfalým činom, nie novou stratégiou," uviedol analytik Commerzbank Lutz Karpowitz.
 

Vyberte región